Egy hobbi szakács receptjei. Mit lehet kihozni az éléskamra tartalmából?

Mi van itthon?

Mi van itthon?

Mákos guba

2013. január 12. - Mi van itthon?
Ezer éve ettem utoljára, és őszintén szólva nem is tudom miért hanyagoltam el ennyire, hisz imádom, mint oly sok minden mást is ;) Gubát a bátyámmal készítettünk sokszor, amikor még gimisek voltunk. Az egyikőnk karikázta a kiflit, a másik melegítette a tejet a cukorral és keverte össze a mákot a cukorral, pillanatok alatt összedobtuk. Ha jól emlékszem 10 db kifli alatt neki se álltunk.... jó evő gyerekek voltunk és ezt a jó szokásunkat a mai napig tartjuk... :)
Ha hirtelen vezérel bennünket a vágy, hogy most azonnal mákos gubát kell ennünk és a kifli, amit sikerül beszerezni nem elég szikkadt, ötlet: karikázzuk fel, rendezzük el szépen egy tepsiben és amíg felmelegszik a sütőnk a kívánt 160 fokra, addig tegyük be, az az idő pont elég a kiflikarikáknak,hogy száradjanak kicsit... de azért figyeljünk oda rájuk, nehogy megégjenek.

Hozzávalók: 
4 db kifli felkarikázva
1l tej
3 ek kristálycukor
2 tojás sárgája
2 cs vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
2-3 ek darált mák
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja
vaj

Egy jénait kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra és a mákot összekeverjük a porcukorral. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojás sárgákat kikeverjük a kristály- és a vaníliás cukorral, beletesszük a citrom reszelt héját is, teszünk hozzá néhány kanál melegedő tejet, elkeverjük és beleöntjük a tejes fazékba. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tejet, amíg kicsit besűrűsödik. Ha a sodó kész, akkor a kivajazott jénai aljára egy sor kiflit teszünk, meglocsoljuk a sodóval és megszórjuk a porcukros mákkal. Majd jöhet egy újabb réteg kifli, rá a sodó és a mák. Ezt addig folytatjuk, amíg van kifli. A tetejére egy kevés sodót teszünk és mehet a jénai a sütőbe, kb 20 percre. A maradék sodóval kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mivanitthon.blog.hu/api/trackback/id/tr738279486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása